Home | Projects | Xaverianen, Brugge

Xaverianen, Brugge

A unique building where facilities for sports, leisure and culture come togheter: Multifunctional Center Xaverianen in Bruges. POLO Architects had designed a sustainable building with a sports hall, multifunctional hall with cafetaria and a library that will be used as a meeting place.

For the sustainable building, maximum quality and comfort have been chosen at the lowest possible energy and environmental costs. This is one of the reason why Platowood was chosen. Both the vertical columns of 10 meters long and a special profile wall cladding will be made from Platowood Fraké. 

Extrovert building

POLO Architects sees the merging and interweaving of sport and culture as a fascinating fact that forms the basis for an innovative design. Sports and cultural centers are normally located in introverted buildings in which the activities are not visible to the environment. With Xaverianen, POLO Architects wants to create a transparent and functional sports and cultural center that is open and inviting. 

Application
Façade cladding

Wood type
Platowood Fraké

Custom made profile
GG-model en kolommen

Profile
Andere profielen

Dimensions
Gevelbekleding: 40mm gegroefde delen en 18 mm GG delen. Kolommen: 130x205mm en 185x440mm

Principal
Stad Brugge

Architect
POLO Architects

Preferred dealer
De Hillegomse, vestiging Zierikzee

Fitting
Vanver

Photography
Matthias Vanhoutteghem

Location
Brugge, België

Other projects